Мобилна изложба „Военните паметници в област Разград” ще гостува във всички училища на Лудогорието

Мобилна изложба „Военните паметници в област Разград” ще гостува във всички училища на Лудогорието. Това обяви днес областният управител Манол Кившанов при официалното откриване на експозицията, в която са подредени снимки на общо над 100 паметника и паметни плочи на загинали във войните на минали век мъже и жени от региона.
Целта на организираната от областна администрация, със съдействието на Областния съвет на Съюза на ветераните от войните в България – Разград и Областния съвет на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва изложба е да бъде отдадена почит към тихата саможертва на загиналите за свободата и независимостта на България воини, опазване на материалното културното наследство и възпитание на младите в дух на родолюбие.
„Изложбата „Военните паметници в област Разград” е поклон пред гибелта на хилядите знайни и незнайни войници, подофицери, офицери и генерали – както пише на един паметник – които са знаели да мрат геройски за тяхното отечество“, каза в словото си Манол Кившанов.
Интересни факти от историята припомни и разказа Стоян Великов – председател на Областния съвет на Съюза на ветераните от войните в България, а един от авторите на снимките – Владимир Вълов, представи стихотворението си „Памет”.
IMG_1713Великов поднесе и още една изненада. За активното му участие в изработването на мобилната изложба, Областният съвет на Съюза на ветераните от войните в България удостои със званието „Почетен член на Съюза на ветераните от войните в България“ Светлин Симеонов – главен експерт в областната администрация.
Изложбата „Военните паметници в област Разград” ще бъде разположена в Общински културен център, след което ще гостува във всички общини на територията на областта, за да могат децата навред в Лудогорието да я разгледат и се докоснат до историята в един истински „Час по родолюбие“.

/e-Razgrad/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.