Минималната заплата ще стане 460 лева, а където няма договореност с работодателите ще се прилагат старите осигурителни прагове 

„Приемам аргументите на работодателите, там където няма уговорени прагове между тях и синдикатите, да не се прилагат административни увеличения, тоест да се прилагат действащите прагове“. Това каза министърът на финансите Владислав Горанов, след като днес изтече удълженият срок, в който работодателите и синдикатите трябваше да се разберат за минималните осигурителни прагове за догодина.

Работодателските съюзи отказват да преговарят, защото според тях минималните осигурителни прагове вече са изживели времето си и трябва да бъдат отменени, а осигуряването да става на реалната заплата.

Според Горанов няма аргумент прагове, прилагани през 2016 г. да не могат да бъдат прилагани през 2017 година при очакван ръст на икономиката около 3%, вече потвърдени от международни финансови институции. Не се очаква стагнация или слизане на доходите, така че действащите през 2016 прагове да бъдат непосилни за работодателите в 2017 година, добави Горанов. Той не очаква негативен ефект, дори да не се договорят по-високи осигурителни прагове, „тъй като нашата приходна администрация ще вложи достатъчно усилия, както и досега, за да събере дължимото, дори и от недобросъвестните“. Горанов е убеден, че минималните осигурителни прагове не са загубили смисъла си и са полезен инструмент в държава, в която се твърди и отчита, че размерът на сивата икономика все още е сравнително висок.

Финансовият министър смята, че боричкането между отделните работодателски организации коя е по-представителна, коя има право да участва в НСТС и коя не, се използва като формален повод за блокиране на диалога с правителството по отношение на праговете. Той все пак изрази оптимизъм, че до изготвянето на държавния бюджет има още месец и половина и до тогава може да се стигне до споразумение за повишаване на минималните прагове. Повишаването им едностранно от страна на държавата в лицето на социалния министър не е прецедент.

Тригодишната бюджетна прогноза предвижда поетапно увеличение на минималната работна заплата и през следващата година. Засега плановете на правителството са за увеличение на минималната работна заплата до 460 лева, съобщи още Владислав Горанов. Той смята, че минималната работна заплата нараства с разумни темпове.
/Dnevnik.bg/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.