Мексико беше ударено от земетресение и ураган за по-малко от денонощие

Едно от най-мощните земетресения в историята на Мексико и достигналия късно снощи сушата ураган Катя нанесоха двоен удар на американската страна, отнемайки живота на най-малко 61 души, съобщи „Асошиейтед прес“.

Земният трус с магнитуд 8.1 и епицентър край южните тихоокеански брегове на страната събори стотици сгради в няколко щата в четвъртък, минути преди полунощ.

Най-тежко засегнат е град Хучитан в щата Оаксака, където загинаха 36 души и една трета от жилищата бяха срутени или повредени до такава степен, че са негодни за живеене. Това съобщи снощи президентът Енрике Пеня Нието в ефира на канал „Телевизия“.

Националният център за ураганите съобщи, че ураганът Катя е отслабнал до тропическа буря, когато е навлязъл навътре в Мексико, с ветрове от 72 км/ч. Той достигна сушата вчера северно от град Теколутла като ураган от първа категория с ветрове от 120 км/ч.

След земетресението поне 1.8 милиона души останаха за кратко без ток, а властите затвориха училищата в най-малко 11 щата, за да проверят дали сградите са безопасни. Министерството на вътрешните работи съобщи, че 428 жилища са разрушени и върху 1700 са нанесени щети само в щата Чиапас.

В столицата Мексико няма големи поражения, единствено част от мост на строяща се магистрала, водеща към планирано ново международно летище, се срути заради труса.

Dnevnik.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.