Международна научна конференция за Първата световна война

От 4 до 7 октомври 2016 г. се проведе Международна научна конференция „Първата световна война и България през 1916 г.” под патронажа на министъра на отбраната Николай Ненчев, който е и председател на Инициативния комитет. Председател на Организационния комитет беше генерал – майор Тодор Дочев. Форумът е част от инициативите в изпълнение на Националната програма за отбелязване на 100 години от участието на България в Първата световна война и беше предшестван от експедиция на Инициативния комитет до Каймакчалан.D2
Основен организатор на авторитетната научна конференция е Военна академия „Георги Ст. Раковски”, а съорганизатори са Институтът за исторически изследвания – БАН, Институтът по балканистика с Център по тракология – БАН, Изпълнителна агенция „Военни клубове и военнопочивно дело” – МО, Македонският научен институт, Военноисторическата комисия, Съюзът на офицерите и сержантите от запаса и резерва, Съюзът на военноинвалидите и военнопострадалите, Съюзът на възпитаниците на военното на НВ училище, ШЗО и родолюбивото войнство и гражданство, Областната администрация на Добрич, кметовете и Общинските съвети на Благоевград, Добрич и Тутракан, Регионалните исторически музеи в Благоевград и Историческият музей в Тутракан. В конференцията участватха 28 чуждестранни авторитетни представители на историческата мисъл от 9 държави – САЩ, Русия, Румъния, Черна гора, Полша, Украина, Турция, Унгария, Сърбия, Молдова, както и над 80 представители от Министерството на отбраната и Българската армия, структури от сектора за сигурност, академичните среди и неправителствени организации.
Научният форум бе официално открит на 4 октомври в София от генерал-майор Тодор Дочев – началник на Военна академия „Георги Ст. Раковски”. Основният доклад, на тема „Първата световна война и България през 1916 година” беше изнесен от акад. Георги Марков. От София на 5 октомври тръгнаха три лъча, като в следващите два дни пленарните заседания бяха изнесени в Благоевград, Тутракан и Добрич.
В Добрич, в дома-паметник „Йордан Йовков”, бяха осъществени три тематични панела с модератори проф. д.и.н. Антонина Кузманова, проф. д.и.н. Калчо Калчев и доц. д-р Цветолин Недков. Участниците тук бяха от България, Молдова, Украйна, Сърбия, Русия, Черна гора. Официални гости на откриването в Добрич бяха генерал-майор Тодор Дочев и заместник-началникът на администрацията и логистиката на Военната академия полк. д-р Стоян Стаматов.
Изнесените доклади бяха изключително интересни и на много високо ниво, като тук ще посочим само някои от тях. Полк. проф. д.в.н. Димитър Недялков разви темата за българското въздухоплаване и авиация през 1916 година. За премълчаната история на сръбската доброволческа дивизия в Добруджа говори проф. д.и.н. Светлозар Елдъров. Проф. д.и.н Калчо Калчев се спря на един епизод от българо-турското военно сътрудничество на Добруджанския фронт. „Бесарабските българи и Първата световна война” бе темата на доклада, изнесен от проф. д.и.н. Николай Червенков от Молдова. Ядранка Селханович от Черна гора разгърна въпроса за отражението на 1916 г. върху окончателната съдба на Черна гора. Джордже Стошич от Сърбия говори за сръбските войнишки паметници в България от времето на Първата световна война. Доц. д-р Венцислав Димов направи преглед на песенните паметници за войната в Добруджа.
Докладът на доц. д-р Василий Каширин от Русия беше на тема „Руските войски в боя при Добрич на 5 – 7 септември 1916 година”. В заключението си доц. Каширин наблегна на съвременните посоки на взаимоотношенията между участниците в Първата световна война, които трябва да се основават на взаимно уважение и обединение на народите ни.
В конференцията имаше и разградско участие. Докладът „Съвременни интерпретации на последици от военновременни събития” на Нели Николова от Регионалния исторически музей, чрез личната история на един войник беше в подкрепа на тезата, че в съвременния свят в съзнанието на хората границите падат, тъй като се оказва, че в следствие на събития по време на войната, днес неговите наследници /които живеят в Разград/, имат родственици във Франция.
При закриването проф. д.и.н. Антонина Кузманова даде висока оценка на проведения научен форум. Тя подчерта, че историографията никога не може да бъде изчерпана, винаги ще има различни гледни точки, но призова чрез гласа на участниците в конференцията да бъде чут апелът, както за пазене на паметта, така и към разбиране на уроците на историята. За България Голямата война е низ от военни победи, но дипломатическо поражение. Няма българин, който по един или друг начин да не е засегнат от войната. И т. нар. „победители”, и т. нар. „победени” – всички губят! Затова „по-добре лош мир, отколкото добра война”.
Докладите от конференцията ще бъдат издадени в сборник.

Нели НИКОЛОВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.