МВР в готовност да изпраща цивилни за охрана на границата

МВР ще назначава на трудово правоотношение служители за охрана на границата. Това става със заповед на премиера Бойко Борисов, съобщават от „Дондуков 1“.

Борисов е разпоредил силовото министерство да започне процедура по назначаването на тези служители. Това става възможно след влизането в сила на промени в Закона за МВР.

Назначените по трудово правоотношение служители ще съдействат при граничния контрол и охраната на държавната граница. Те ще могат да задържат нарушители и да ги предават на компетентните полицейски органи.

От „Дондуков 1“ уточняват, че само в случай на абсолютна необходимост, при оказана съпротива или при опит за бягство на нарушителите, въпросните служители ще имат право да използват физическа сила и помощни средства.

С предвидената в закона промяна се цели да се даде възможност всички служители на МВР да носят оръжие, независимо от статута им. Това ще става по условия и ред, които са определени в инструкция на МВР шефа. С промените се дава възможност лица на трудово правоотношение, които охраняват обекти на МВР, да могат да носят служебно оръжие. Така щяло да се постигне по-ефективно използване на полицейските органи в основната дейност на министерството. Охраната на обектите на МВР щяла да се възложи на работещи по трудово правоотношение.

С промените се предоставят и конкретни правомощия на работещите по трудово правоотношение при охрана или пропускателен режим в района на охраняван от МВР обект, или при съдействие при наблюдение на държавната граница.
Cross.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.