Мая МАНОЛОВА: Министърът на образованието ще отмени решението на ОбС в Исперих за закриване на училището в Тодорово

Омбудсманът на Република България Мая Манолова се срещна днес с жители на исперихското село Тодорово, които настояват училището да не бъде закривано, каквото е решението на Общински съвет – Исперих. В салона на местното читалище заедно с омбудсмана бе и областният управител на Разград Гюнай Хюсмен.

Над 500 са хората от Тодорово и съседните села Делчево и Печеница, които са се включили в подписка за запазване на училището. Позицията си те изпратили до много институции, но отговор получили само от Мая Манолова. Днес Гюнай Хюсмен повтори позицията си, че в правомощията му е да отмени подобно решение само ако то не е законосъобразно, а случаят не е такъв и че според него училища в селата не трябва да бъдат закривани, защото това води до обезлюдяване. Той обаче апелира към местните хора също да имат ангажимент към училището, да го подкрепят. В ОУ „Васил Левски“ – Тодорово през следващата учебна година ще учат 59 деца, а в същото време други 25 деца от селото са возени от родителите си до общинския център Исперих, за да учат там, уточниха от пресцентъра на областната администрация.

Омбудсманът Мая Манолова коментира, че е разговаряла с министъра на образованието Красимир Вълчев и с председателя на парламентарната комисия по образование Милена Дамянова, които са изразили становище, че политиката и на правителството, и на парламента не за закриване на училища. В момента се изработва механизъм за подпомагане на защитени училища – отдалечени и които обучават деца в риск.

Училището в Тодорово ще подлежи на подобно подпомагане с близо 50 000 лв. Министърът се е ангажирал със своя заповед да отмени решението на Общинския съвет в Исперих, съобщи Манолова пред хората, обяви, че ги подкрепя и им благодари за ясно изразената от тях гражданската позиция.

След срещата в Тодорово Мая Манолова и Гюнай Хюсмен разговаряха и със заместник-кмета на Исперих Айджан Бейтула и с председателя на Общински съвет в Исперих Даниел Димитров, които защитиха позицията на местната власт.

/e-Razgrad/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.