Малка страна сме, но ще опитаме да помогнем за диалога Турция-ЕС, каза Борисов

България е малко страна, но ако може да помогне за възстановяването на диалога между Турция и Европейския съюз, ще направи всичко необходимо за това. Обещанието дойде от премиера Бойко Борисов, по време на церемонията по откриването на обновената църква „Свети Стефан“ в Истанбул.

Той допълни, че Турция е важна за ЕС, защото е неговият най-голям съсед и страната с най-голяма армия в Европа. Според Борисов подобряването на отношенията може да мине през сключване на конкретни договори по конкретни теми.

„България винаги се е старала да има перфектни отношения и с християнския, и с мюсюлманския свят. Виждаме, че в момента има тероризъм навсякъде и се бием навсякъде – мюсюлмани срещу християни, християни срещу християни, мюсюлмани срещу мюсюлмани. Но само заедно можем да преборим тероризма, това може да стане само при пълен обмен на информация“, каза още българският премиер.

Преди церемонията днес Борисов разговаря със своя турски колега Бинали Йълдъръм. „Това е действително голям ден, но и много добра инвестиция в бъдещето. Да покажем на цяла Европа, на християнския свят, че може да се подобрят отношенията с най-големия ни съсед. Колкото и да сме малки, ще се опитам да допринесем за това разбирателство“, каза и там премиерът Борисов.

Бинали Йълдъръм пък посочи, че още в първите дни на българското председателство са започнали да се появяват „хубави послания от европейските ни приятели“. „С ЕС и преди не сме имали проблеми, но нека днес изпратим посланието: „Да сме толерантни“, заяви Йълдъръм.

На церемонията по откриването Йълдъръм посочи, че Турция с решителност проследява целта за членство в ЕС. Според него председателството на България ще даде възможност за нови сътрудничества и ускоряване на този процес.

Толерантността беше акцент и в речта при откриването на „Свети Стефан“ и на турския президент Реджеп Ердоган, който подчерта, че страната му се грижи за молитвените домове на всички религии.

Официалните разговори между българската делегация и домакините от Турция ще продължат до 15 часа, когато ще приключат тържествата за откриването на обновената църква.

Cross.bg

Dnevnik.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.