„Лудогорска младост” и „Хорце” с първи награди от международен етнофестивал

Средношколската танцова формация „Лудогорска младост” към Капанския ансамбъл и Детската танцова формация „Хорце” към Центъра за работа с деца в Разград се завърнаха с Първа и Специална награда от XVI Международен детски етнофестивал „Децата на България – с духовност в Европа“.
Фестивалът се провежда в Минерални бани, Хасковско, организира се от КНСБ, общината и Благотворителния фонд „Проф. д-р Желязко Христов“.
Над 100 състава и общо над 2300 участници от Индия, Молдова, Сърбия, Македония, Босна и Херцеговина, Хърватска и България се включиха в тазгодишното издание на фиестата.
horceСредношколската формация „Лудогорска младост“ бе безапелационна във своята Трета възрастова група за танцови колективи и групи – Първа награда за „Пролетни песни и танци” на проф. Кирил Дженев. Получиха и специална покана за префенциално участие във фестивал в Италия.
Най-хубавото е , че децата вече знаят – трудът в залата се отплаща. И още нещо много важно – убедени са, че са брънка от българското фолклорно богатство, носят го в себе си и ще го предадат на децата си, казват ръководителите на състава Цветелина и Светослав Митеви.
Талантите от „Лудогорска младост” печелят за четвърта поредна година първата награда на фестивала. Миналата година стигнаха до най-горното стъпало на почетната стълбичка с „Осенски мотиви” на хореографа и директора на Капанския ансамбъл Румян Занев.
etnofestival_2016_osnovna_snХореографията на Занев и този път бе сред най-добрите на фестивала. Детска танцова школа „Хорце“ към Центъра за работа с деца в Разград с ръководители Жулиета и Румен Иванови е със Специалната награда в раздел „Пресъздаване на народен обичай“. Техният „Джамал” е на Занев. Пак негова е хореографията и на Първата награда на състав от Пазарджик, които се представа с „Хърцойски мотиви.”
Още две ярки присъствия на таланти от Лудогорието имаше на етнофестивала в Хасково. Борислава Цекова от ОУ “Васил Априлов“ – Исперих победи във втора възрастова група в категорията раздел за индивидуални певци и инструменталисти. Миналата година тя победи в надпяването и затова сега точно тя откри тазгодишната надпревара с космическата песен „Излел е Дельо хайдутин”.
До Втора награда при фолклорните танци на етнооснова пък стигна танцова група „Етнопалитра“ към Общински детски комплекс – Лозница.
Добър фестивал, е оценката за Румян Занев за празника на Хасковските минерални бани, а яркото присъствие на таланти от Лудогорието там доказва как се работи тук за съхранението и развитието на българското фолклорно богатство.
Следващата неделя – 12 юни – БНТ ще излъчи гала-концерта с победителите, а седмица по-късно и филм за победителите.
/e-Razgrad/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.