Лисици се заселиха в Шумен

Голям брой лисици се заселиха в Шумен. Животните са забелязани в района на болницата, в Тракийския квартал, около РУМ-а, около Дома на учителя на бул. „Симеон Велики“.
В общината през последните дни са постъпили множество сигнали от граждани. Други институции също знаят за нашествието, но нито една от тях не е компетентна да се занимае с животните.
„Общината няма правомощия да гони, убива или да прави друго действие по отношение на тези животни“, каза заместник-кметът по здравеопазване д-р Светлана Маркова.
Д-р Емил Илиев от Областната дирекция по безопасност на храните обясни, че животните търсят храна в града. Дирекцията обаче не е компетентна да ги гони. „Ние наблюдаваме животните и, ако имат признаци на болестта бяс, тогава можем да се намесим“, каза д-р Емил Илиев.
Специалистите от горското могат да решат проблема с отстрел, но те нямат законовото право да ловуват в населени места. „Имахме нашествие на лисици в села във Върбица, но там могат да се организират ловни дружинки и да прихванат животните, преди да са навлезли в населеното място, докато в града ние не можем да стреляме“, обясни Красимир Христов, специалист по лова към ДГС – Шумен.
Директорът на РИОСВ Евелина Шишманова обясни, че екоинспекцията се занимава със защитени видове животни, но не и с лисици. Гоненето или залавянето на хищниците не е от компетенцията на Гражданска защита. Зоополицията към ОД на МВР също действа само при престъпления срещу животни.

ШУМ.БГ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.