Лиляна Павлова освободи шефа на НДК Мирослав Боршош

Директорът на Националния дворец на културата (НДК) Мирослав Боршош е освободен, съобщи Министерството за българското председателство на Съвета на ЕС2018.

„С протокол на едноличния собственик на капитала на „Национален дворец на културата – Конгресен център София“ ЕАД, министър Лиляна Павлова днес освободи от длъжност изпълнителния директор и член на борда на НДК Мирослав Боршош. Променен е и съставът на Съвета на директорите на НДК“, се казва в съобщение на сайта на ведомството.

Мотивите за смяната са „системно неизпълнение на указания, дадени от страна на едноличния собственик на капитала“, както и на Съвета на директорите“. „Също така действията на досегашния изпълнителен директор поставят под съмнение както доброто финансово управление на дружеството, така и е застрашено изпълнението на всички дейности по привеждането на сградата на НДК за нуждите на Председателството“, се казва в съобщението.

През май бяха направнеи промени в Съвета на директорите на НДК, като министър Павлова тогава съобщи за „много тежко закъснение в ремонтните дейности на НДК“ и прогнозира, че ще бъдат обявени нови 10 обществени поръчки, тъй като имало недофинансирани дейности.

За изпълнителен директор на НДК е назначен Борислав Велков, досегашен председател на Съвета на директорите. Преди това Велков бе зам.-директор на зала „Арена Армеец София“, където от 2011 г. отговаря за екипа, маркетинга, рекламата и организацията на събития. През 2013 г. става главен консултант по изграждането на „Арена Русе“, а по-късно и поема поста на главен мениджър на залата. Основател е на Асоциацията за насърчаване и развитие на спортната и развлекателна инфраструктура в България.

От пресцентъра на Министерството за българското председателство на Съвета на ЕС 2018 посочват още, че Велков е оказвал експертна помощ при изграждането на „Арена Бургас“, „Арена Колодрум“ – Пловдив, Софийската филхармония и др. От 2011 г. досега е участвал пряко в организацията на повече от 200 събития от различен характер, много от които от висок международен ранг – международни конгресни, културни и фестивални прояви, световни и европейски спортни първенства. Борислав Велков влезе в Съвета на директорите на НДК в средата на май, когато кабинетът на Бойко Борисов направи промени в състава му.

Досегашният началник на кабинета на Лиляна Павлова Таня Милеваа става председател на Съвета на директорите на НДК.

Таня Милева е магистър по право от Софийския университет „Св. Климент Охридски“ и хоноруван преподавател по гражданско, търговско, трудово и осигурително право там. Има специализации по инструменти за финансов инженеринг и европейска интеграция и европейско право. В периода 2002-2013 г. е била държавен служител в дирекции „Държавно юристконсулство“ и „Национален фонд“ в Министерство на финансите. В периодите 2011-2013 г. и 2014-2017 г. е била началник на кабинета на министъра на регионалното развитие и благоустройството.

В момента се провежда заседание на новия Съвет на директорите на НДК.
Dnevnik.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.