Лиляна Павлова и инж. Лазаров: Парите от винетките ще отиват за пътища

Всички средства, които се събират от винетната система за леките коли и тол таксите за ТИР-овете и тежкотоварните автомобили, се реинвестират в ремонт и изграждането на нови пътища.
Това каза в сутрешния блок на бТВ министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова, ден след като кабинетът обяви новите цени на винетките от началото на следващата година. Вчера стана ясно, че от 1 януари 2016 година ще плащаме за годишна винетка 97 лева.
Министърът на регионалното развитие обаче посочи, че според различните изчисления и доклади, реалната цена на винетката би трябвало да стане 150 лева.
Но именно поради невисоките доходи на населението е било решено цената да се вдигне само с 30 лева, обясни Павлова.
Министър Павлова каза още, че от 2018 година ще бъде въведена така наречената тол система, но тя ще се отнася само за тежкотоварните автомобили, а леките ще си останат с използването на винетки.
Павлова призна, че има голям проблем при ремонтирането на третокласните пътища в страната, защото заради недостатъчното средства почти никога не остават пари и за тях и най-много да се правят отделни кръпки по места.
Междувременно председателят на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура“ инж. Лазар Лазаров също обясни в ефира на Нова телевизия, че парите, събрани след вдигането на цените на винетките от догодина, ще се използват изцяло за ремонт на пътища. По тези от първи и втори клас не трябва да има нито една дупка, а третокласните ще започнат поетапно да се възстановяват, каза той.
Инж. Лазаров бе категоричен, че при настоящите такси приходите не са достатъчни за добрата поддръжка на пътната мрежа, а от 2016 г. обаче те щели да се увеличат с около 73 млн. лева. /КРОСС/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.