Лили Иванова на 79

Примата на българската естрада Лили Иванова влиза в достолепна възраст. Днес ангелогласният миньон от град Кубрат започва осмото си десетилетие по-жизнена от всякога, пише Марица. Семейството на Лили има четири деца, всички от които са момичета, две от тях умират от скарлатина.

Дипломираната медицинска сестра започва работа в психиатричната болница в Бяла, а през 1961 г. се мести в София. Там тя е включена в концерт на Вили Казасян и неговия състав „Студио В“ в концертна зала „България“. Основните участия през този период са като подгряваща певица в участията на оркестър „Мелодии“, в които утвърдените имена са Емил Димитров и Мария Косева.

Истинският възход започва с втория брак, който е с пианиста Иван Пеев, наречен наскоро от нея „единствената ми голяма любов“. Именно Пеев моли топ композитора за онова време Йосиф Цанков да напише песен за съпругата му и така излиза първият голям хит на Лили „Събота вечер“. Оттук нататък пътят на примата към голямата слава е отворен.

Наградите са над 20, като първата от тях получава отново извън България – в Братислава през 1966 година – първа награда “Златният ключ” за песента “Адажио”. Следват още Първа награда от фестивала във Варшава (1967 г), награда за най-добър изпълнител на фестивала в Барселона (1968 г.), “Златна плоча” за най-много продадени плочи в собствената си държава от MIDEM в Кан, Франция (1969 г.), “Златна плоча” от “Olimpiada de Musica Pop” в Атина (1970 г.), трета награда на фестивала в Рио де Жанейро, Бразилия (1970 г.), трета награда с песента “Панаири” в Токио (1973 г.). През 1996 г. Лили Иванова е удостоена с голямата награда “Златен Орфей” за цялостен принос.

Броят на концертите на Лили Иванова в България, Русия, Барселона, Атина до Рио де Жанейро, Чили, Куба, Токио е над 10,000. До момента 39 издадени албума, над 120 сингъла и различна продукция, издадена в Румъния, Турция, Испания, Германия.

Няма българин, който да не се е трогвал на вечните хитове „Наше лято“, „Хризантеми“, „Вечност“, „За тебе бях“, „Осъдени души“, „Камино“.

Cross.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.