Лидерът на Турската демократичeска партия Адем КЕНАН: Никога не съм отправял закани към Ахмед Доган, него историята сама го отстранява

Лидерът на нерегистрираната у нас /Турска демократическа партия / ТДП Адем Кенан, даде в Разград пресконференция по повод появилата се в централния печат информация, че той – заедно със Ялчин Кочак и Октай Енимехмедов – представлява опасност за живота на лидера на ДПС Ахмед Доган.

Адем Кенан заяви, че никога не е отправял закани към лидера на Движението за права и свободи Ахмед Доган, но е бил призоваван в Националната следствена служба в София за публикации в медиите за това, че не приема етническия модел на Ахмед Доган, който Кенан определя като вреден за турците в България, където турското малцинство е определено като исторически създала се малцинствена група в рамките на българската нация и етнос, а не каквато е историческата истина, че турското малцинство в България е отделна народностна група, принадлежаща към турския народ, остатък от Османската империя в рамките на българската държава.

Адем Кенан показа и получения по свои си канали новоприет Закон за външните турци, приет от турския меджлис преди няколко дни, който касае регионалните и балкански турски малцинства, живеещи извън пределите на Турция. Този закон цели опазване на тяхната идентичност, език, култура и религия като турци, останали по стечение на историческите събития в тези държави. В него има текстове за тяхното финансово, логистично и материално подпомагане. Гласуван е и специален бюджет за тази дейност. С приемането на този закон в специално изградената от президента на Турция Таип Реджеб Ердоган Агенция за външните турци , според Кенан, ще отпадне ролята на ДПС като защитник на турското и мюсюлманско малцинство в България, а от лидера и Ахмед Доган сметка ще поиска самият турски народ, а не отделни личности да застрашават живота му, каза в заключение лидерът  на нерегистрираната у нас ТДП.

/e-Razgrad

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.