Лекарка осъди общината, спънала се в дънер на отсечено дърво по ул. „Кирил и Методий”

Разградският районен съд осъди Община Разград да заплати на д-р Диана Василева сумата от 1900 лв., заради контузия от необезопасен тротоар. Решението е публикувано на сайта на институцията.
Искът, който лекарката е завела след увреждането си на 8 декември миналата година, е частично уважен – тя е претендирала за 2000 лева, а съдът й присъжда със 100 лева по-малко защото счита, че и тя има вина за случилото се.
Делото се гледа за втори път, след като Окръжният съд го прекрати заради непълноти в исковата молба. Според жалбата д-р Василева е пострадала като се е препънала във високо отрязан необезопасен пън на ул.”Кирил и Методий”. Получила изкълчване, навяхване и разтягане на лявата колянна става и разтягане, хематом, лек оток и разкъсно-контузна рана. При инцидента изживяла голям стрес и шок. Била е 14 дена в болнични, но лечението й е продължило и след това, като все още изпитва болки.
Съгласно Закона за местното самоуправление и Закона за движение по пътищата, общината като стопанин на пътя и тротоарите е задължена да ги поддържа в изправно състояние и да сигнализира за препятствията по тях, счита съдебният състав. Отсичането на дървото и липсата на последващи действия по озеленяването в продължение на години налага извода за системно неизпълнение на задължението на ответника по стопанисване на този пътен участък. След като ответникът не е имал намерение да озеленява, е следвало да премахне клоца, както междувременно е сторил това в началото на октомври 2015 г., се казва в мотивите на съда.
Решението подлежи на обжалване пред РОС в двуседмичен срок от връчването му на страните.
/e-Razgrad/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.