Лекари от общински болници в страната спират за час работа в знак на протест

Лекарите от редица общински болници в страната ще спрат работа за час днес в знак на протест срещу липсата на адекватни мерки за спасяване на общинското здравеопазване.

Протестът под мотото „Спрете унищожаването на общинското здравеопазване“ ще обхване над 20 общински болници, намиращи се извън областните градове. Целият персонал там ще преустанови работа между 12 и 13 ч. днес и ще излезе или пред съответното лечебно заведение, или пред сградата на общината. От Българския лекарски съюз, който подкрепя протеста, уверяват, че независимо от демонстрациите, всеки пациент, който е приет в лечебните заведения, както и спешните случаи, ще бъдат обезпечени от лекарите в болницата.

От Сдружението на общинските болници в България (СОББ) посочват, че голяма част от тези лечебни заведения са в реален фалит, като към края на 2017 г. 31 от тях имат неразплатени задължения в размер на 24 млн. лв. Те изтъкват, че до тежкото състояние на общинското здравеопазване се е стигнало заради „противоречиви, необезпечени и безсмислени“ законови изисквания, заложени още с реформата от 2000 г. От СОББ посочват, че болниците работят по цени на клиничните пътеки от 2006 г., а оттогава само минималната заплата се е променила от 180 на 510 лв.

Общинските болници настояват да получат от републиканския бюджет целева субсидия от 30 млн. лева за оздравяване, да им бъдат изплатени надлимитните дейности за последните две и половина години и да бъдат увеличени цените на клиничните пътеки, които покриват масовата патология. Друго тяхно искане е да започне дебат за развитието на българското здравеопазване с предложения за цялостни модели.

В протеста днес ще се включат болници от редица градове на страната като Казанлък, Карлово, Асеновград, Попово, Девин, Омуртаг, Дупница, Димитровград, Поморие, Елхово, Кнежа и др.

Dnevnik.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.