Кръгла маса по проект срещу домашното насилие

Кръгла маса по проект „Агресия, тормоз, насилие… в нашето училище?“, реализиран от Център на НПО – Разград се проведе във фоайето на Общинския културен ценjър. Събитието откри областният управител Гюнай Хюсмен. Той поздрави центъра на НПО, който чества 20 години от създаването си.
„Правителството обръща сериозно внимание на темата за домашното насилие и въздействието й върху учениците в училищата“, заяви г-н Хюсмен. „Цялата държавна машина 24 часа в денонощието е на разположение на младите хора, защото вие сте нашето бъдеще. Съвместно с Центъра на НПО ще продължаваме да работим, за да живеете достойно, да растете и се развивате без насилие“, обърна се към тийнейджърите в залата областният управител.
Той изрази удовлетворението и гордостта си, че по темата за противодействие на домашното насилие регион Разград е на първа позиция в страната с първия създаден и действащ Областен съвет за превенция на домашното насилие.
Кръглата маса бе едно от финалните събития по проекта „Агресия, тормоз, насилие…в нашето училище?“, в нея участваха представители на: Районен съд-Разград, Районна прокуратура-Разград, ОДМВР-Разград, ученици и учители от няколко училища от област Разград, проф. Нели Бояджиева и проф. Нели Иванова от СУ „Св. Климент Охридски“.
По-рано през деня университетските преподавателки изнесоха лекции в ОУ „Отец Паисий“ и ОУ „Ив.С.Тургенев“-Разград. Представен бе и Пътуващ театър „Живот без насилие“, в който чрез ролеви игри и включване на публиката бяха разиграни често срещани ситуации на домашно насилие.
По време на проекта, който бе с продължителност 6 месеца и беше финансиран от Министерството на правосъдието, е оказана подкрепа на 26 жертви на насилие, 3 от които – деца; в специализираната програма за работа с извършители на домашно насилие за включени 13 човека, проведени са три мобилни приемни за оказване на безплатни консултации от юрист, социален консултант и психолог на жертви и извършители на домашно насилие, в обучение се включиха 10 младежи и 21 учители, подготвена бе Програма за превенция на домашното насилие в училищата и детските градини в област Разград, в пътуващия театър „Живот без насилие“ участваха 315 младежи, в Плевен бе проведена работна среща на тема: „Един шамар или домашно насилие? Как да възпитаваме децата си!“.
/e-Razgrad/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.