Концерт на големия Лудовико Еинауди сред ледовете на Арктика

Грийнпийс разпространи ефектни снимки на Лудовико Еинауди, музикант и композитор със световна известност, по време на изпълнение на пианото си на своята „Елегия за Арктика” на плаваща платформа след ледовете на Северния ледовит океан. Представянето на италианския артист стана на предната част на ледника Wahlenbergbreen, край островите Свалбард /Норвегия/, в подкрепа на кампанията на Грийнпийс в защита на Арктика. Една инициатива, която има идеята да поуска от международната общност да подпише в най-скоро време споразумение, което ще защити Арктика от експлоатацията и климатичните промени, „преди да е станало твърде късно”, каза Еинауди.
Музикантът достигна Арктика на борда на кораба “Arctic Sunrise”, като се присъедини към молбата на почти 8 милиона души да поискат от международната общност да подпише възможно най-скоро споразумение, което ще защити Арктика.
„Арктика не е пустиня, а място, пълно с живот – каза Еинауди. – Можех да видя със собствените си очи чистотата и крехкостта на този прекрасен район, красотата на Арктика, която страда в резултат на глобалното затопляне. Трябва да се разбере значението на Арктика, за да го защити, преди да е твърде късно. “
Невероятният концерт се проведе в навечерието на среща на OSPAR, Международна комисия, натоварена с опазването на Сверния атлантик, който сега е със защитена площ от 226 хиляди кв. Км. Това е площ, равна на площта на Великобритания.
Въпреки че решението е подкрепено от становището на Научния комитет на OSPAR, има натиск от правителствата на Норвегия, Дания и Исландия, които се опитват да попречат на процеса на одобрение, така че има вероятност да се провали споразумението.
Но това, което се случва в Арктика, не остава само в Арктика: затоплянето на тази уникална и ценна екосистема може да има сериозни последствия за климата на Земята!

Източник: greenpeace.org

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.