Консумирането на плацента е продукт на най-новата история на човечеството, установиха антрополози

Митът, че изяждането или консумирането под каквато и да е форма на плацентата след раждане от майката е по някакъв начин полезно, няма исторически корени в нито една култура. Единствено в китайската народна медицина се ползвали части от плацентата за лечение на бъбреци, и то при други пациенти, но и това вече не се прави. За сметка на това модата сред родилките, тръгнала от САЩ преди по-малко от 50 години, вече се разпространява из целия развит свят.

Това установяват в серия от проучвания антрополози от Университета в Невада, цитирани от списанието QZ. Те анализират медицински журнали от 19 век насам и изследват местните детеродни традиции на 179 общества по света, като никъде не откриват доказателства за предполагаемите ползи от консумацията на плацента, нито пък че е забравена практика от миналото, както твърдят част от защитниците на идеята.

Застъпниците твърдят, че поглъщането на временния орган от родилата жена ще й помогне срещу възможната постродилна депресия, както и като богат източник на желязо и полезни съставки за кърмата. В САЩ фирми предлагат услугата да превърнат индивидуалната плацента в капсули като хранителна добавка за първите седмици след раждането. Има и рецепти как да се сготви или да се консумира сурова.

Към момента има общо 742 компании и лечители, които предлагат приготвянето на плацента за консумация в световен мащаб – от САЩ и Великобритания до Хонконг, Южна Корея и Австралия. Освен в САЩ, изяждането на плацентата вече се практикува все повече и в Австралия и някои страни от ЕС, установява проучването.

Основният аргумент в подкрепа на теорията, и той е факт, е, че повечето бозайници освен хората изяждат плацентата след раждането. Това обаче не значи, че на човешките жени това им е необходимо, нито че някога е било практика, убедени са антрополозите от Невада. Всъщност идеята за възможни ползи по примера на останалите животни в класа се споменава за пръв път в журнал от 1902 г., а първият записан опит е от 1973 г. в Северна Америка.

Учените не са сигурни как се е стигнало до този експеримент, нито защо сега се разпространява модата, предвид че все още няма никакви научни потвърждения за нея.

И британският Роял колидж по акушеро-гинекология многократно предупреждава жените да не се подвеждат, защото изследванията до момента не показват никакви положителни резултати върху физическото или психическото здраве на жените. Първите резултати от нов голям британски експеримент по въпроса не отчитат и по никакъв начин да се отразява на нивата на желязо в кръвта. Междувременно обаче в САЩ се увеличават случаите на инфекции при бебета, дошли от капсулите.

„Истинската причина, заради която го направих, е, за да докажа, че съм част от това ново общество на жени, които не се страхуват от природата си и телата си“, коментира млада майка в материал по темата в „Нюзуийк“ от 2015 г.
Dnevnik.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.