Коледна работилница за сурвакници в музея

Днес Етнографският музей беше организатор на Работилничка за сурвакници за децата от Ресурсния център в Разград. Идеята беше малчуганите да разширят своите познания за подготовката за Коледните и Новогодишните празници.
surva1Занятието се състоя в залата на къща музей „Димитър Ненов”. Ресурсните учителки бяха подготвили елхички с късмети и възможността всяко от децата лично да напише писмо на Дядо Коледа, като в него сподели най-съкровените си желания. Етнографът Даниела Ганчева ги запозна с обичая „Сурвакане” и обясни как се изработват сурвакниците, каква символика влага народът ни, когато украсява дряновите пръчки. След това под умелото ръководство на художничката Таня Стоянова и реставратора в музея Таня Савова всяко дете украси своята сурвакница с кравайчета, нанизи с пуканки и много пъстроцветни елементи.
Много вълнуващи бяха изпълненията на 15-годишната Селена Веселинова на пианото, чиито тонове внесоха много светлина и уют в атмосферата. А нежната музика на „Тиха нощ, свята нощ” в изпълнение на Габриела, подсили още повече радостта в очакване на чудото, което предстои да се случи.
Така в хода на събитието децата показаха знания и различни таланти, а техните ръководителки ги увериха, че до добрия старец стигат всички техни съкровени желания и той няма да ги отмине.
След занятието групата се отправи към експозицията в Етнографския музей, за да обогатят малчуганите своите познания за облеклото и традициите на хората от нашия край.
/e-Razgrad/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.