Коалицията на Меркел прие план за интеграция на бежанците

Партиите в управляващата коалиция на германският канцлер Ангела Меркел се споразумяха на спешни мерки за интеграцията на мигрантите в страната, съобщава АFP.
До специалния законопроект се стигна след среднощни преговори между консервативния Християндемократичен съюз на Меркел и Социалдемократическата партия. Новият закон за интеграцията ще осигури субсидирани от държавата курсове, които да помагат на новодошлите да се интегрират в Германия. От друга страна, ще бъде отказвано жилище на имигрантите, които отказват да изпълняват интеграционния план.
„След като стотици хиляди бежанци пристигнаха в нашата страна, знаем, че сме изправени пред двуостро предизвикателство – от една страна трябва да контролираме бежанския поток…от друга не просто да ги регистрираме, а да ги интегрираме“, заяви Меркел.
Лидерът на Социалдемократите и вицеканцлер Зигмар Габриел нарече споразумението „историческа стъпка“ към осъзнаване на „модерниазцията и отваряне на обществото. Габриел се надява сегашната стъпка да доведе до по-широк интеграционен закон, нуждата от който се оспорва от консерваторите.
„За пръв път в историята на Републиката Германия ще има свой закон за интеграцията…Интеграцията на хора от много различни култури не става от самосебе си, както сами разбираме от нашия опит“, каза Габриел.
Според новия закон с федерални средства ще бъдат създадени 100 хиляди работни места за търсещи убежище.
Бежанците, които изоставят даденото им от държавата жилище, ще бъдат изправени пред допълнително уточнени мерки.
„Целта е да интегрираме колкото се може повече хора на трудовия пазар. Само тези бежанци, които работят за собствената си интеграция, ще получат разрешение за постоянно оставане“, заяви Меркел.
Новият закон срещна неодобрението, както на защитниците, така и на противниците на бежанците.
Правозащитната организация „Pro Asyl“ нарече нормативния акт несправедлив, тъй като въвежда санкции за бежанците, които предхождат помощните услуги.
Антимиграционната партия „Алтернатива за Германия“ смята мерките за „несправедливи“, тъй като осигуряват преференции за бежанците спрямо германците на трудовия пазар.
Разработеният от правителството законопроект ще бъде представен пред Бундестага, където коалицията има преобладаващо мнозинство, на 24 май.
Cross.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.