Кметът на Кубрат с условна присъда, в общината ще има нови избори

Върховният касационен съд потвърди условната присъда от шест месеца лишаване от свобода с тригодишен изпитателен срок на кмета на Кубрат Бюрхан Исмаилов. Решението е окончателно и не подлежи на обжалване. Публикувано е на сайта на съда.
Настоящият състав на ВКС приема, че при извършената касационна проверка в решението на Апелативния съд не са установени допуснати процесуални нарушения при доказателствения анализ и извеждането на включените в предмета на доказване факти и обстоятелства.
Претенцията на подсъдимия за явна несправедливост на наказанието не е подкрепена с конкретни аргументи, се казва още в решението. „Определеното условно наказание от шест месеца лишаване от свобода е наложено, без да са налице многобройни или изключителни смекчаващи отговорността обстоятелства и допълнителното му намаляване се явява напълно неоправдано и справедливо”, допълват съдиите.
Като председател на сдружение „Кубратска мера“, което стопанисва пасища и мери в региона, през 2010 година Бюрхан Исмаилов подал в Разплащателната агенция заявление за подпомагане по Системата за единно плащане за поддържане в добро екологично състояние на пасищата. Искането за евросубсидии било за 1 756 хектара, но проверка на земеделските експерти установила, че информацията за поддържането на 396,77 хектара е невярна.
Окръжният съд в Разград постанови условна присъда от 6 месеца лишаване от свобода с 3 години изпитателен срок за Бюрхан Исмаилов, потвърдена от Апелативния съд във Варна, а след това делото бе насочено към Върховния касационен съд за ново разглеждане.
В процеса на съдебното дирене бе установено, че невярно декларираните площи са по-малко с 40,05 хектара и Исмаилов бе частично оправдан в тази част на обвинението. За останалите площи условната присъда остава в сила. Подсъдимият трябва да плати и съдебни разноски над 9000 лева.
Съдебното решение задължава Общинската избирателна комисия в Кубрат да преустанови пълномощията на кмета Бюрхан Исмаилов и да бъдат насрочени нови избори за кмет на общината.

/e-Razgrad/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.