Китайци направиха трамвай, който не се нуждае от релси

Ново превозно средство, насочено към употреба от градския транспорт бе разработено от китайската CRRC Corporation, един от водещите в света производители на влакове и трамваи. То бе определено като „електрически влак без релси“.

Трамваят не е ограничен да се движи по релсово трасе, но вместо това следва виртуално такова, като използва гуми и електрическо задвижване – подобно на автобус.

Новото превозно средство е наречено Autonomous Rail Rapid Transit (ART). Максималната му скорост е 70 км/ч и може да превозва 300 души в 3 вагона. За пръв път ART бе представен през юни, но сега започват тестове в реални условия в Жужоу, провинция Хунан.

Идеята зад Autonomous Rail Rapid Transit (ART) е, че функционира като трамвай или градски влак, но изисква много по-малка инвестиция в инфраструктура, тъй като няма нужда от релси.

Пакетът батерии позволява само 25 км пробег с едно зареждане, но те се зареждат само за 10 минути посредством характерните връзки над вагоните, когато трамваят е спрял – подобно на някои електрически автобуси.

Всъщност, за момента не е ясно каква точно е предимството на новия травмай в сравнение, с който и да е било електрически автобус, като на практика новото превозно средство по-скоро наистина е просто автобус с форма на трамвай.
Cross.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.