Ким и Мун пресякоха границата и си стиснаха ръцете

За пръв път от Корейската война през 1963 г. севернокорейски лидер пресече границата с Южна Корея. Това направи Ким Чен-ун, като прекрачи демаркационната линия за среща с южнокорейския президент Мун Дже-ин в демилитаризираната зона между двете страни.

Мун посрещна Ким за два кръга преговори, които ще бъдат последвани от тържествена вечеря и на които двамата трябва да обсъдят възможностите за мир и (в по-малка степен според южнокорейския в. „Чосон илбо“) общите икономически проекти. Технически двете Кореи са още във война, която завършва през 1953 г. с примирие, а не с мирен договор.

Международни и южнокорейски медии отбелязват, че ядреното разоръжаване на Корейския полуостров и шансовете за мирен договор между двете Кореи ще са на дневен ред в частта от разговорите, която няма да се проведе пред камерите.

Историческото посещение, планирано до последния детайл, изненада и събралите се за срещата репортери с неочаквана импровизация, когато след снимките от южната страна на демаркационната линия двамата неочаквано пресякоха границата и се озоваха на севернокорейска територия.

„Единайсет изгубени години“

„Единайсетте изгубени години могат да бъдат наваксани,“ каза Ким, имайки предвид времето от последната среща на Севера и Юга. Той каза, че е изпитал „вихър от емоции“, пресичайки границата с Юга и не разбира „защо е отнело толкова време“ да го направи.

Мун от своя страна нарече решението на Ким да премине границата „смело“ и „символ на мира“. „Пролетта може да е започнала на Корейския полуостров… Светът гледа. Има толкова тежест на плещите ни. Вие станахте първият севернокорейски лидер, който пресече границата. Това е символ на мира. Очакванията на целия свят са насочени към нас.“

Около 6 ч. българско време Ким и Мун сложиха край на тази част от разговорите и се разделиха, за да обядват, всеки от своята страна на демаркационната линия между двете Кореи.

Преди втората част на срещата двамата трябваше да поседят дърво от южната страна на зоната. Това е малка част от символиката, с която е заредена визитата. Севернокорейският гост е с делегация от 9 души, в която освен сестра му, Ким Йо-чен, за пръв път са и високопоставени военни и дипломати, каквито не е имало в срещите на баща му с южнокорейски лидери.

Dnevnik.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.