Качински и Орбан се обявиха за „културна контрареволюция” в ЕС

Ярослав Качински и Виктор Орбан се обявяват за „културна контрареволюция“, която да сложи край на кризата, засегнала ЕС.
Според двамата политици Брекзит предлага „фантастична възможност“ да се подеме „културна контрареволюция“, каза унгарският премиер на икономически форум в южния полски град Криница.
За Качински – лидер на управляващата консервативна полска партия „Право и справедливост“, британският вот не отразява само настроението от другата страна на Ламанша, а и „криза на европейското съзнание“, която засяга много западни страни.
Полският политик изброи няколко европейски кризи – икономическата от 2008 година, която е отслабена, не и преодоляна, миграционният проблем, кавгата на Германия с Южна Европа, кризата в европейското равновесие, която се дължи на отдалечеността на Обединеното кралство и отслабването на Франция, Италия и Испания. Последната води до „положение на хегемония“ (в полза на Берлин).
Според Качински, единственият възможен отговор е реформирането на ЕС. „Промените трябва да започнат от дъното, с културна контрареволюция, спомнете си, че Европа е богата с многообразието на култури, с различията си, с различните си структури“.
Опитът за интегриране на тези елементи принизява европейската култура до „поп култура, която е американска“ и бележи огромното пропадане на Европа, смята Качински.
Другият отговор може да е да се оставят нещата каквито са, тъй като всяка промяна ще засили кризата. Това щеше да е възможно, ако Германия приемеше „да направи усилие, сравнимо с това при възстановяването на бившата ГДР, което прави два трилиона евро“. Но Германия не е в състояние да направи това, заключи Качински.
Виктор Орбан, обявен вчера за „мъж на годината“ от форума в Криница, изрази сходни възгледи.
Той обвини европейския елит, че се стреми към заличаване на националните идентичности.
Според него, инициативата сега принадлежи на тези, които са убедени, че националната и религиозната идентичност все още играят роля и „не съществува европейска идентичност, която да ги замени“.
Вишеградската група (Унгария, Полша, Чехия и Словакия) ще представят обща позиция на срещата на високо равнище на ЕС на 16 септември в Братислава.

Cross.bg

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.