Каракачанов: Ремонтът на МиГ-овете ще е в България, а не в Русия

В студиото на сутрешния блок на БНТ „Денят започва“ министърът на отбраната и вицепремиер Красимир Каракачанов коментира модернизационните проекти за Българската армия, като отбеляза, че спрямо ВВС амбицията му е паралелно със закупуването на нов боен изтребителq настоящите бойни машини да бъдат поддържани и да летят до края на експлоатационния им срок.

Той допълни, че амбицията му е всички 15 бройки български МиГ-29 да летят в следващите седем години, като се ремонтират с руски части в България, както и да се ремонтират повече щурмовици Су-25. Договорът с РСК МиГ е за следващите четири години и ремонтите на българските МиГ-29 ще се извършват в България, а не в Русия, заяви министърът на отбраната.

Частите също ще се купуват от Русия, както и Полша купува части за своите бойни ескадрили от производителя им. Каракачанов допълни, че идеята му е в следващите седем години да летят всичките 15 български многоцелеви изтребители МиГ-29, а в същото време да се ремонтират и щурмовиците Су-25, от които в момента летят четири.

Съветът по отбрана в Министерството на отбраната одобри проекта за закупуване на нов изтребител. Той е в режим на съгласуване с другите министерства, което отнема две седмици, след което ще тръгне към Парламента. Предложението, което сме направили, е да бъдат изпратени и получени оферти от няколко възможни фирми и държави, коментира още министърът на отбраната. На миналия конкурс са били изпратени запитвания към Полша и САЩ за употребявани F-16, припомни Каракачанов, а сега ще се отправят запитвания както за машини втора ръка, така и за нови.

Ще се изпрати и покана към производителите на F-18 „Боинг“, които са проявили интерес. Ще бъдат поканени и производителите на „Рафал“ и „Юрофайтър“, в това число и за нови. Ще се изпрати и предложение до Израел за модернизирани F-16. Предстои сключване на договор със „значително коригирана“ сума за ремонта на военно-транспортните „Спартан“, допълни Каракачанов.

Cross.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.