Каракачанов призова за задължителна казарма

Казарма от шест месеца и завръщане на военното обучение в училище поиска депутатът от Патриотичния фронт Красимир Каракачанов.
Няма как да сработи предложението мъжете да бъдат вкарани регистър, за да е ясно колко могат да бъдат мобилизирани при нужда, след като от 2008-а година няма задължителна служба, каза депутатът в сутрешния блок на бТВ.
Според Настимир Ананиев от Реформаторския блок, ако армията обяви военно обучение на доброволци за няколко месеца, ще се включат поне 35 хиляди младежи.
Коментирайки приетата от парламента възможност чужди самолети да участват в охраната на въздушните граници на България, двамата депутати се обединиха около тезата, че БСП е използвала ситуацията, за да нагнети напрежение.
Според Каракачанов, ако в законопроекта е било записано, че пи подобни оперции няма да участват съседни на България страни, нямало да има спекулации за евентуални патрули на турски самолети.
„В закона е записано, че тези разговори се водят от българското правителство и българското правителство прави избора, а не някой да ни натрапва. Двустранният договор минава на ратификация през парламента“, подчерта Каракачанов.
Ананиев обясни, че са водени разговори с Белгия, Холандия, Канада, САЩ, Франция и Италия.
Настимир Ананиев допълни, че Румъния от няколко години практикува такава охрана на въздушното си пространство и това не е „нещо нечувано“ – допреди два месеца е имала съвместни патрули с канадските ВВС, а сега там са португалски F-16.
Освен това конкретно с Румъния и Гърция България има споразумения за по-ограничено трансгранично сътрудничество при въздушната охрана отпреди законовите промени.
Каракачанов беше категоричен – 25 години правителствата не могат да решат проблемите на българската авиация заради боричкания от кого да вземат по-голяма комисионна. /КРОСС/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.