Капанска ръченица и бебе пред читалище „Напредък“ за Бабинден

Никой не помни откога, но всички в разградското читалище „Напредък“ са единодушни, че празнуване на Бабинден тук се прави всяка година. И то по един интересен и не твърде популярен начин: облечени в капански носии няколко жени от Ансамбъла за автентичен фолклор препречват пътя на преминаващите по пътя коли. Едната жена държи в скута си „бебе“ и вкупом искат пари от пътуващите в колата за здраве и берекет. Откликналите на поканата мъже получават благословията на жените и пожелания за поне две дечица във всеки дом.

През цялото това време звучи капанска ръченица, жените играят около колите пред погледите на десетките членове на различните читалищни колективи.

След това, след като са поизмръзнали в януарското време, но доволни от това, че са накарали немалко разградчани да се усмихнат и си спомнят за своите майки и баби, мъжете и жените се настаняват покрай отрупаната с вкусотии, питиета и мезета маса в читалището и празнуват заедно, празнуват един от най-тачените в българския обреден календар зимен празник, празника на жените, помогнали на всеки един от нас да поеме първата си глътка въздух и с вик да оповести, че се е родил.

/e-Razgrad/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.