Капанска китка правиха в работилничката „АРТ релакс“

Започна гласуването за конкурса, обявен в работилницата „АРТ релакс“ на тема „Най-атрактивен плод или зеленчук“. Участниците в сбирката гласуваха за изделията, които бяха донесени в Детския отдел на разградската библиотека. До 16 септември всеки посетител в библиотеката може да даде своя глас за най-атрактивното според него арт изделие, изработено ръчно от участниците. За победителя в конкурса ще има стимулираща награда.P1060927 (1)
Тази седмица срещата в „АРТ релакс“ бе посветена на изработването на капанска китка, характерна само за населението в капанските села. Момите я закичвали зад ушите, а момците – на калпака. Присъстващите с интерес слушаха обясненията на Николинка Ангелова от Гецово, която нагледно показа как се прави капанска китка. Тя обясни от какви материали се прави капанската китка, как става това и какви умения са необходими. Първо се нанизват пеперудките от мъниста върху конски косъм, после се ие правят топките и накрая се съединяват, след което се увива дръжката. Вместо конски косъм сега се използва тънка медна тел или корда.
Задължително единият цвят трябва да е син, защото предпазва от уроки. Присъстващите решиха вкъщи да направят опит сами да изработят капанска китка и следващата сряда да продължат с усвояването на познанията за красивата капанска украса.
Ще припомним, че работилницата „АРТ релакс“ е организирана от майсторката Цвети Терзиева и библиотека „Проф. Боян Пенев“ в Разград. Участието в нея е безплатно, посетителите трябва да си носят материали за изработване на арт изделията.
/e-Razgrad/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.