Йоахим Гаук към Радев: Надяваме се на усилена борба с корупцията

„В Германия се надяваме скоро да видим интензифициране на борбата с корупцията в България, защото това е от голямо значение за едно успешно и благополучно общество“. Това заяви отиващият си германски президент в разговор с Румен Радев. Президентът бе приет от държавния глава на федералната република Йоахим Гаук в последната седмица от мандата му. В неделя Гаук се оттегля и новият президент ще бъде досегашният външен министър Франк-Валтер Щайнмайер.

В делегацията на Радев са съпругата му, шефът на кабинета Иво Христов, говорителката Елена Йончева, външният министър Ради Найденов. Радев бе приет с военни почести, а церемонията в двореца Белвю в Берлин бе наблюдавана и от специално поканени български ученици, живеещи в Берлин.

„В Германия живеят 240 000 българи и се надявам те да не забравят родината си и да бъдат мост между Германия и България“, каза Радев. Гаук му благодари,че е избрал Германия за първата страна за визита в рамките на билатерални отношения. „Това е ясен знак за ангажимента на България към ЕС и НАТО във времена на предизвикателства и трансгранични конфликти“, посочи той. „ЕС е част от решението на тези конфликти“, заяви още той. „Силна и просперираща Европа е нашата обща цел, отвърна българският президент. За да е възможно това не е достатъчно само да сме единни. ЕС трябва да предвижда кризите, а не само да ги потушава“, каза Радев. Той настоява за повече солидарност и помощ при охраняването на външната граница на ЕС с Турция. „Частична солидарност не помага. Пример за това е Шенген“, каза още той. „България е изпълнила критериите отдавна, но продължава да не е част от споразумението. Те от технически започнаха да се комплицират в политически. Но ние не можем да охраняваме външната граница ефективно без достъп до информационните масиви на Шенген“, посочи той и призовава за повече споделена отговорност.
Българският президент заяви и че има волята да ангажира всички институции и граждански организации в борба с корупцията и създаване на прозрачни условия за бизнес.

Cross.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.