И Татяна Борисова осъди прокуратурата да й плати 15 000 лева обезщетение

Състав на Разградския окръжен съд осъди Прокуратурата на Република България да заплати на бившата служителка в областната управа Татяна Борисова 15 000 лева обезщетение за неимуществени вреди, претърпени в резултат на незаконно обвинение, както и сумата 916 лева разноски по делото.
Искът на Борисова против Прокуратурата бе в размер на 28 000 лева, така че той е уважен частично, като сумата над 15 000 лева се счита за неоснователно поискана. Припомняме, че Татяна Борисова бе оправдана от Търговищкия окръжен съд през февруари миналата година по обвинението за неупражнен финансов контрол при ремонта на молитвени храмове със средства от Междуведомствената комисия за възстановяване и развитие.
В мотивите на съдебното решение се казва, че в резултат на преживяното по повод на незаконното обвинение, ищцата е изпаднала в силен психологически стрес, изпитвала притеснения и тревожност, срам и унижение, тъй като била поставена под съмнение професионалната й квалификация, били подронени репутацията и авторитета й, с които се ползвала в обществото. Тези обстоятелства довели до коренна промяна в личното й поведение и до неблагоприятно развитие на начина й на живот. Според гласните доказателства, вследствие на преживения психологически стрес се влошило здравословното й състояние, оплаквала се от безсъние. Тя се затворила в себе си, отчуждила се, станала раздразнителна, неспокойна. Незаконното обвинение срещу ищцата е била съпроводено и със съществуващата възможност да бъде уволнена от работа, а също така да бъде лишена от право да упражнява професията си при осъдителна присъда. От така съществуващите възможности, произтичащи от незаконното обвинение, съдът приема, че Борисова също е изпитала силно неудобство, заради несигурността, в която е била поставена в личен и професионален план. Повдигнатото обвинение е във връзка с трудовата функция на ищцата, което я компрометира и като професионалист, допълват магистратите.
Решението на Окръжния съд подлежи на обжалване в двуседмичен срок пред Варненския апелативен съд.
/e-Razgrad/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.