И строителният инженер Данислав Дочев осъди прокуратурата за незаконно обвинение по търговищкото дело

Състав на Разградския окръжен съд осъди Прокуратурата на Република България да заплати на строителния инженер Данислав Дочев обезщетение в размер на 11 000 лв. по Закона за отговорността на държавата за причинени вреди, претърпени в резултат на незаконно обвинение.
Съдът е отхвърлил предявения иск от Дочев в останалата му част над уважения размер, до първоначално предявения – от 38 000 лева, като неоснователен.
Припомняме, че Дочев бе оправдана от Търговищкия окръжен съд през февруари миналата година по обвинение за деклариране на неверни обстоятелства. Подсъдими в процеса бяха ексобластният управител Наско Анастасов и още 7 души. На първа инстанция бяха оправдани също Татяна Борисова, Цеко Цеков, Бейхан Касимов – членове на комисията, проверявала обектите.
Относно заведения от Дочев иск срещу прокуратурата, съдът приема, че наказателното производство, завършило с оправдателна присъда е предизвикало душевни страдания у ищеца. От събраните по делото доказателства се установява, че в резултат на незаконното обвинение за извършено от него престъпление, той претърпял неимуществени вреди, изразяващи се в накърняване на честта и достойнството му, в изживян стрес, тревожност и притеснения в продължение на 4 години и 9 месеца. От показанията на разпитаните двама свидетели се установява, че в резултат на преживяното по повод на незаконното обвинение, ищеца изпитвал притеснения и тревожност, срам и унижение, тъй като била поставена под съмнение професионалната му квалификация, били подронени репутацията и авторитета му, с които се ползвал в обществото. Тези обстоятелства довели до коренна промяна в личното му поведение, като станал затворен, необщителен, несигурен в професионалната си квалификация.
Решението на окръжните магистрати подлежи на обжалване в двуседмичен срок от връчването му на страните пред Варненския апелативен съд.
/e-Razgrad/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.