Италия вече няма да бъде „европейски бежански лагер“, закани се новият вътрешен министър

Италия вече няма да бъде „европейски бежански лагер“, заяви новият вътрешен министър на страната Матео Салвини, като обеща твърди действия за намаляване на броя пристигащи в Италия мигранти и за изпращане на вече дошлите обратно в домовете им, предаде „Ройтерс“.
Салвини е лидер на дясната партия Лига и вицепремиер в новата популистка коалиция. Два дена след като правителството положи клетва, Салвини замина за Сицилия, основната входна точка за повече от 600 000 мигранти, пристигнали в Италия от Северна Африка от 2014 г. насам.
„Купонът свърши“ за мигрантите в Италия, каза той. Според Лига повечето мигранти в страната нямат право на бежански статут, Италия не може да си позволи да им помага и като приемат ниско заплащане, те влошават условията за работа за местните.
В интервю вътрешният министър посочи, че Италия „не може да бъде превърната в бежански лагер“ и обеща да лобира сред партньорите на страната, за да получи повече помощ от ЕС за справяне с проблема. „Ясно е и е очевидно, че Италия бе изоставена, сега трябва да погледнем фактите“, заяви той, попитан за думите на германския канцлер Ангела Меркел, че Европа се нуждае от нов подход за имиграцията.
Салвини, който иска във всеки италиански регион да се отвори център за задържане и депортиране на мигранти, по-късно написа в „Туитър“: „Или Европа ще ни подаде ръка, за да направим страната ни по-сигурна, или ще изберем други методи“.
След като най-малко 48 мигранти загинаха през уикенда заради потъване на лодката им край бреговете на Тунис, Салвини посочи, че няма причина хората да бягат от Тунис, който е „свободна и демократична страна“.
Социологическо проучване, публикувано в събота, показа, че подкрепата за Лига се е увеличила до 28.5% от 17% на изборите на 4 март. Сега Лигата е със само 1.6% зад коалиционния си партньор, Движение „Пет звезди“, чиято подкрепа намаля леко, след като партията спечели 32.7% от гласовете на изборите.
Dnevnik.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.