Историята оживява в нов проект на Основно училище „Васил Левски“ в Разград

Нов иновативен проект по гражданско образование стартира в Основно училище „Васил Левски” в Разград. По него вече работят две групи ученици от пети, шести и седми клас, под ръководството на психолога Стела Ковачева и Таня Коцева – учителка по история и класен ръководител на седми „в” клас.
Идеята тръгнала от една екскурзия до Троянския манастир, където се продавали стари вещи и един от учениците си купил манерка с дупка от куршум и патрон. Тогава Таня Коцева усетила, че децата проявяват интерес към тези предмети от миналото и поканила в часовете по история Стоян Великов от Съюза на ветераните от войните, който донесъл собственоръчно изработени табла с всички паметници в Разградския край. Някои деца открили имената на своите дядовци или прадядовци на паметните плочи. Преподавателката раздала на учениците анкетни карти със задачата да направят изследователско проучване за участници във войните и да издирят предмети, свързани с военните действия. Така се родили 30 интересни разказа, като всяко дете е намерило своя герой от войните у дома. Събрани били и интересни вещи като компас, бинокъл, часовник, снаряд и т.н.
В четвъртък ще бъде първата публична изява на участниците в проекта. В 12 ч. във фоайето на школото ще бъде открита експозиция на тема „Виж войната”, с посланието „Нека войните останат в музея”. Там ще бъдат представени най-интересните разкази и артефакти. Ще има и експонати от Регионалния исторически музей, който е оказал подкрепа на децата. Всички родители са поканени да посетят експозицията, през която ще преминат и всички класове. Това е само първата стъпка по проекта, който ще продължи през цялата учебна година.
/e-Razgrad/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.