Инфлацията в Турция достигна рекорд от 15 г., централната банка ще промени политиката

Турската централна банка обяви, че ще направи промени в паричната си политика този месец, след като статистическият институт на страната, известен като „Тюркстат“, отчете значително по-голяма инфлация от очакваното през август, съобщи „Хюриет дейли нюз“.
Със стойност 17.9% за миналия месец според „Тюркстат“ инфлацията достигна рекорд от 2003 г. насам на годишна основа, отчасти заради слабата лира, която води до скок на потребителските цени (а производствените са се увеличили с близо 32 на сто). В някои сектори като транспорт числото е още по-голямо – 27.13%. При храните и неалкохолните напитки е 19.75%.
През юни стойността ѝ бе 15.39%, а през юли инфлацията достигна 15.85 на сто. На месечна база равнището ѝ е 2.3 на сто.
Централната банка отбелязва, че „последните развития по отношение на инфлационната прогноза показват значителен риск за стабилността на цените“ и ще трябва да се предприемат мерки. И миналата година данните през септември за предходния месец изненадаха институциите и бизнеса, но равнището тогава бе 10.68%.
Сега инвеститорите ще очакват срещата на централната банка на 13 септември, когато монетарната политика може да бъде преразгледана. Основният лихвен процент бе запазен на предишното заседание през юни на ниво от 17.75 на сто.
Същевременно разминаването между ръста на производствените цени (значително над инфлацията) показва, че производителите изпитват трудности в това да прехвърлят нововъзникналите си разходи на крайните потребители, но ако ситуацията не се промени, няма да имат голям избор. Затова наблюдатели смятат, че вдигането на лихвите идната седмица трябва да е „значително“, пише „Блумбърг“.
Лирата загуби около 40% от стойността си спрямо долара от началото на годината, напоследък и заради обтегнатите отношения със САЩ. След съобщението на централната банка курсът ѝ леко се повиши до около 6.62 за долар към 13 ч. турско (и българско) време.
Според икономисти лихвените проценти трябва решително да се вдигнат, за да се спре инфлацията, въпреки че Ердоган се самовъзприема като „враг на лихвените проценти“.
Малко преди да бъде публикувана статистиката, на среща на върха в Киргизстан Ердоган каза, че страните – участнички в срещата на Тюркския съвет (Азербайджан, Казахстан, Киркизстан, Турция и Узбекистан), обмислят да търгуват „в собствените си валути, а не в американски долари“, без да навлезе в подробности. Той добави, че зависимостта на международната търговия от долара трябва да намалее, тъй като е станала „препятствие“ за Турция.
Dnevnik.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.