Интерактивни уроци в музейните експозиции за патронния празник на ОУ „Васил Левски” – Разград

Интересен и нетрадиционен начин избра Основно училище „Васил Левски” в Разград, за да чества патронния си празник тази година. Новото е съвместният проект на училището с Регионалния исторически музей „В музея сме” – 7 интерактивни урока, в които учим за миналото сред историческите експозиции.
„Вароша” в албума на трети клас” – това беше темата на интерактивните уроци, които се проведоха вчера в къща „Анание Явашов”. Идеята беше в атмосферата на експозицията „Разград. Спомен за стария град” децата да се върнат назад във времето и да съпреживеят живота на разградчани в миналото. С прожекция на документален филм, с разказа на уредниците, с възстановката на градския интериор те направиха една виртуална разходка в миналото. А снимките и експонираните материали ги предизвикаха да направят сравнение със съвременния живот. Децата от трети „г” клас с класен ръководител Невена Петрова предварително бяха проучили как е изглеждал възрожденският град и бяха изготвили проекти, които подариха на музея. Децата от трети „в” с класен ръководител Миглена Козовска пък бяха събрали своите проучвания за възрожденски личности, които също бяха систематизирали в проекти. Музейните специалисти ги изненадаха със снимки на възрожденския квартал „Вароша”, които да прибавят в своя албум, както и с изданието на Регионалния исторически музей „Разград. Новини от миналото” – вестник с материали за стария Разград, носещи духа и атмосферата на миналото.
Взаимно си обещахме, че това е само началото на едно приятелство, което ще развиваме занапред с нови идеи и проекти.
Интерактивни уроци са предвидени и в другите обекти на Регионалния исторически музей. В Етнографския музей уроците по Човекът и обществото за трети и четвърти клас са с тема „Матрицата на шевицата”, а шестокласниците ще изследват света на капанците в уроците по краезнание. Четвъртокласниците пък в къща музей „Станка и Никола Икономови” ще проучват как са ходили „На училище в Разград преди 150 години”. В къща музей „Димитър Ненов” днес предстои мултидисциплинарен урок по български език и музика със заглавие „Вълшебникът и неговото пиано”. А на 21 февруари в Интерактивния музей „Абритус” – „От мястото на събитието: Репортери търсят колесницата на Траян Деций” е темата на урока по История и цивилизация за пети клас.
Разбира се, програмата за честване на празника на училището, който е на 19 февруари, и тази година е изключително богата. Тя включва различни конкурси, областното състезание „Лъвски скок”, областния турнир по футбол „Апостола 2017”, празничен концерт, както и тържествения ритуал пред паметника на Апостола в двора на училището на самия ден от 10.30 часа. Пълната програма за честването на патронния празник е публикувана на сайта на учебното заведение: www.vlevski.com .

Нели НИКОЛОВА – РИМ, Разград

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.