Институциите в Лудогорието обсъждат какво да кажат на младите хора

Екипът на проект „Младежки информационно-консултантски център в Разград” събра заедно на работна среща съд, прокуратура, местна власт, полицейски служби, социални работници, местна власт и бизнеса в активен диалог с младежи от седемте общини на Разградска област.
Каква е личната мотивация на младите хора за професионално развитие и кариерно израстване”, „Защо Терминал 1 е избор, а не алтернатива”, са само част от въпросите, които се дискутират.
Своя опит представиха успели професионалисти, реализирали се в различни сфери от обществения живот и публичната сфера.
За какво мечтаят младите хора? Какви са техните умения и мотивация? С тези въпроси започваше всяка една от дискусионните срещи. Младежи с различни интереси и поглед към бъдещето слушаха „Как работят институциите и с какво могат да бъдат полезни те”.
Алкин Неби, Кмет на община Кубрат, лично приветства участниците в работната среща в град Кубрат. „Бъдещето на всеки един от нас е в нашите деца”, каза Росица Калинова, директор на „Социално подпомагане” в Кубрат. Павлин Петров – ръководител на Агробизнесцентъра призова младите хора да бъдат любознателни, активни и търсещи.
Две трети от присъстващите младежи в срещата в Завет изразиха открито своето желание да заминат за чужбина. Един от младежите желае да учи, а останалите ще започнат работа, без значение каква, но със сигурност по-добре платена, отколкото в България. Възможности за реализация в родния им град им очертаха Петя Николова от Бюро по труда и Четин Емин от Община Завет.
В работната среща в град Исперих се включиха представители от съд, прокуратура, полиция, социални служби, Дирекция „Бюро по труда”. По интересен и достъпен начин те представиха работата на своите институции пред присъстващите. Младежите разбраха, че институциите са с „отворени врати” за тях, за да могат по-добре да видят процеса на работа и да ги припознаят като възможност за своя професионална реализация. „С труд и мотивация можете да се издигнете в професията”, насърчи младежите Валентин Цанев, заместник-районен прокурор в град Исперих
„Един умен човек винаги успява в живота”, сподели Георги Минков, председател на читалище „Пробуда“ – Лозница. Участниците в срещата се обединиха около идеята, че рано или късно малките населени места ще станат привлекателни за развитие на младите хора. Те са по-спокойно и удобно място за създаване на семейство, в случай, че бъде подобрен достъпа до услуги и има добра инфраструктура.
Бехра Зюлкяр, заместник-кмет на Самуил сподели: „При нас няма ден на отворени врати, но администрацията е готова да посрещне хората и да им помогне всеки един ден”.
Участниците в проведените срещи: институциите, неправителствения сектор и бизнеса изразиха готовност да бъдат по-диалогични с младите хора, с което да повишат мотивацията им за развитие и да останат да живеят в Лудогорието.
Работни срещи между младежи и институции ще бъдат проведени в община Разград и Цар Калоян през следващите дни.
След проведените срещи ще бъдат изведени основните изводи и препоръки от представители на институциите, които чрез личното участие на младежите ще бъдат формулирани и разпространени, сред техните връстници.
/e-Razgrad/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.