Именик извади кръста от езерото в Гецово

58-годишният таксиметров шофьор Йордан Йорданов извади днес кръста от езерото до конната база в село Гецово. Стотици хора се включиха в шествието за ритуала след тържествената служба за Богоявление в храма, отслужена от отец Дмитрий Терзи.

До мига, в който отец Терзи хвърли кръста, се знаеше, че има само един мераклия да скочи в студените води, но реакцията на Йордан отказа 37-годишния Венци Пенчев, дошъл специално от село Раковски да участва в надпреварата, да влезе изобщо във водата.

Дядо ми е Йордан, баща ми е Йордан, внукът ми е Йоан, за тях го направих и съм много горд, че реших да скоча във водата, каза щастливият именик, докато целуваше ръка на отец Дмитрий, след като му върна кръста. Кметът награди Йордан с 20 лева, които той пък пред всички дари на кметството с пожелание макар малко, да бъдат в полза на селото.

Бурни аплодисменти и благопожелания за здраве и късмет обсипаха смелчагата от стотиците гецовлии и гости на селото, дошли край езерото.

А всеки един от тях отнесе със себе си стъкленица със светена вода, която час преди това, по време на тържествената литургия, бе благословена и наречена да пречисти и пази от зло домовете им.

/e-Razgrad/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.