Изслушват Ирина Бокова в централата на ООН

Генералният директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова, която е кандидат за поста генерален секретар на ООН, ще бъде изслушана днес в централата на световната организация. Осем кандидати за поста, сред които и Бокова, ще участват в неформалните слушания, които започват днес и ще продължат до 14 април.
Днес Ирина Бокова ще говори втора – след външния министър на Черна гора Игор Лукшич. Трети е бившият португалски премиер Антониу Гутериш, който до миналата година беше върховен комисар на ООН за бежанците. Утре ще бъдат изслушани бившият словенски президент Данило Тюрк и с бившите външни министри на Хърватия – Весна Пусич, и на Молдова – Наталия Герман. В последния ден – 14 април, представители на страните членки на ООН ще изслушат администратора на Програмата за развитие на ООН Хелън Кларк, бивш премиер на Нова Зеландия, и бившия македонски външен министър Сърджан Керим.
В интервю за БНР Ирина Бокова заяви: „Смятам, че ще мога да изложа много от идеите, от опита, който имам, да споделя това, което мисля за ролята на ООН, за мултилатерализма на многостранната дипломация, това, което смятам, че е важно в работата на един генерален секретар. Надявам се, че ще мога със своето участие да убедя страните-членки защо смятам, че мога да спечеля тези избори.“
Неформалният диалог ще протича в двучасови сегменти с участието на всеки кандидат. Ще им бъде предложено да направят встъпително слово, след което представители на страните членки ще им задават въпроси. На всеки въпрос кандидатите ще имат по две минути за отговор. Освен Бокова, днес ще бъдат изслушани външният министър на Черна гора Игор Лукшич и бившият португалски премиер Антониу Гутериш.
Изслушванията ще се излъчват на официалния сайт на ООН на всичките шест официални езика на организацията – английски, френски, руски, арабски, испански и китайски.
На 11 септември 2015 година Общото събрание на ООН прие резолюция за прозрачност на избора на Генерален секретар, която може да „промени играта“. Промените включват списък от критерии, на които трябва да отговарят кандидатите, разпространяване на автобиографиите им сред всички държави членки, както и провеждане на неформални „изслушвания“. Показателно е, че резолюцията приканва държавите членки да представят кандидатури на жени поради засилващия си международен натиск за избирането на жена на този пост.
От кандидатите се изисква да имат опит в разрешаването на сложни многостранни отношения, да могат да „изграждат мостове“ между Съединените щати, Русия и Китай и, най-важното, да имат визия за развитието на ООН . Кои имена ще се споменават в сградата на ООН? Кой ще спечели залога? И кои кандидати имат най-големи шансове да наследят Бан Ки Мун начело на Организацията?
Cross.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.