Изложба „Гетската столица Хелис – 30 години проучвания” в музея в Исперих

В Исперих беше открита юбилейната изложба „Гетската столица Хелис – 30 години проучвания”. Дванадесетте големи цветни постера са изложени в Административната сграда на Историческия музей. Те представят резултатите от проучванията на тракийския укрепен център в Археологическия резерват „Сборяново”. С тази изложба директорът на музея Боряна Матева официално откри тазгодишните Дни на културно-историческото наследство в община Исперих.
Археологическите разкопки започват през далечната 1986 г. под ръководството на ст.н.с. Мария Чичикова и продължават досега. От 1990 г. ръководител е проф. Тотко Стоянов. Част от изследователския екип неизменно са специалисти от Историческия музей в Исперих, студенти и докторанти от СУ „Св. Климент Охридски”. Постигнатите през годините резултати свидетелстват, че градът е столица на гетска династия от Ранната елинистическа епоха. Учените предполагат, че става въпрос за Хелис, столицата на Дромихайт.
От днес до 30 септември Конферентната зала на Историческия музей ще събере археолози и историци от цялата страна. Есенните четения „Сборяново 2016” ще се проведат в две секции: Археология – „Селищен модел в Древна Тракия през Късножелязната епоха” и „От находката до витрината” – за доклади и научни съобщения по история, етнография, архивистика и музейно дело.
Веселина БЕЛЕВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.