Извънредното положение в Турция се удължава с 3 месеца

Парламентът на Турция одобри решението на правителството да удължи извънредното положение в страната с още 3 месеца. Удължаването влиза в сила от 19-и октомври. Мярката бе въведена след опита за преврат в страната през юли и беше продължавана на няколко пъти.
Междувременно турският президент Реджеп Тайип Ердоган обяви, че страната му не може да бъде изключена от евентуална операция по отвоюването на иракския град Мосул и допълни, че иракският премиер Хайдар ал Абади трябва да си знае мястото, предаде Асошиейтед прес. В реч в Истанбул, Ердоган каза, че турските войски няма да се изтеглят от базата си край Мосул и няма да се подчинява на нареждания от Багдад:
Той ме обижда. Обижда личността ми. Те не си ми колега, не си ми на нивото, на съответния пост. За нас не е важно какво крещиш от Ирак. Ще правим каквото сме решили.
Преди дни иракският премиер Хайдер ал Абади каза, че Ирак няма да позволи на турските военни да участват в операцията срещу „Ислямска държава“ в Мосул.
Отношенията между Турция и Ирак се обтегнаха, след като Анкара прати стотици войници в края на миналата година в района Башика да обучават бойци срещу „Ислямска държава“. Ирак нарече това „явно нарушение“ на суверенитета си и поиска изтегляне на турските части.
Cross.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.