Златен медал за самодейците от Осенец от национален фестивал

Самодейците от село Осенец, на които преди месец областният управител на Разград Гюнай Хюсмен дари част от заплатата си, спечелиха златен медал от национален фестивал.

Участието на Ансамбъла за изворен фолклор „Капанка“ при Народно читалище в Седмия национален фолклорен фестивал „Фолклорен извор“ в село Царевец, община Свищов, стана възможно тъкмо благодарение на г-н Хюсмен, казва председателят на читалището Радославка Джибарова.
Фестивалът се проведе между 3 и 6 август, съставът от Осенец участва в последния ден с 20-минутна програма „Хората и песните на Осенец“. А журито с председател Юлия Цанкова от БНР обяви резултатите няколко дни по-късно – две награди за „Капанка“: златен медал в категория раздел „Танцово изкуство“ за фолклорни състави и златна значка за ръководителя на ансамбъла Радославка Джибарова.
От пресцентъра на областната администрация припомнят, че при посещение в Осенец през юли Гюнай Хюсмен обяви, че всяка година до края на мандата си ще дарява по 1000 лева от заплатата си за дейността на ансамбъла, който го впечатли с творческите си постижения и ентусиазъм в съхраняването на традициите. За 2017 г. дарението бе 500 лв., тъй като годината вече бе преполовена. Средствата са използвани за транспортни разходи за участие във фестивала.
/e-Razgrad/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.