Зимата ще е във вихъра си днес, снегът ще спре към четвъртък

Синоптичната обстановка в страната се усложнява непрекъснвато. Обявени са оранжев код за опасно време в цялата страна и червен код – в Смолян и Кърджали, първите на пътя на циклона, навлизащ от Гърция и носещ студ, вятър и снеговалежи.

Ще бъде облачно, ветровито и с обилни валежи от сняг. На много места валежите ще са значителни и ще се образува нова снежна покривка. Ще духа силен вятър от изток-североизток, с него ще продължи да нахлува студен въздух и ще има условия за виелици и навявания. Температурите ще са без съществен дневен ход, от минус 9 – минус 7° в Западна и Централна България до 0 – 5° на места в югозападните райони и по Черноморието. Атмосферното налягане ще се понижи и ще бъде по-ниско от средното за месеца. Това показва прогнозата за времето на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ), цитирана от агенция „Фокус“.

През следващите дни ще бъде много студено, а сутрин температурите ще са предимно между минус 10° и минус 15°, на места и по-ниски, а и дневните навсякъде ще са отрицателни. Валежите още във вторник чувствително ще отслабнат, в повечето райони временно и ще спрат, но вечерта от югозапад отново ще завали. Вятърът също ще отслабне. В сряда ще превалява сняг, на повече места и повече като количество – в югоизточната половина от страната. Вятърът ще се ориентира от север-северозапад и ще се усили, повече в Източна България.
Март ще започне без валежи, а и облачността временно ще се разкъсва. През деня вятърът ще придобие южна компонента и ще започне

 

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.