Зетят на Ердоган стана финансов министър, началникът на генералния щаб пое отбраната

Новият кабинет на Турция. Министърът на отбраната Хулуси Акар е вторият отдясно наляво, а финансовият министър Берат Албайрак – петият отдясно наляво.

Само трима от министрите в предишния кабинет – на вътрешните работи, външните работи и правосъдието – запазват постовете си в новото правителство на турския президент Реджеп Тайип Ердоган, който той ще ръководи лично. В екипа му остава и неговият зет Берат Албайрак, който обаче вече не е министър на енергетиката, а на финансите и хазната.

Друга фигура, която изигра ключова роля, но не като част от кабинета – досегашният началник на отбраната Хулуси Акар – сега ще поеме министерството на отбраната.

Ердоган, който обяви имената и представи кабинета в 21:30 ч. местно и българско време, има свободата да назначава и освобождава министрите и ще управлява по-малък кабинет, отколкото той самият и заемалите след него поста премиер са имали в правителствата си – 16 вместо досегашните 23-ма. Какво още се променя с новата система, четете тук.

Както предварително съобщиха турски медии, министерството за европейските въпроси се закрива. В новия кабинет ще има две жени. В. „Хюриет дейли нюз“ определи кабинета като „изненадващ“ и лишен от известни „бюрократични фигури“. Самият Ердоган обяви в края на миналата седмица, че списъкът с министри няма да включва много кадри на управляващата Партия на справедливостта и развитието.

Единствените трима, които запазват функциите си, са вътрешният министър Сюлейман Сойлу, външният Мевлют Чавушоглу и правосъдният Абдулхамит Гюл.

Нови и стари имена

Ердоган се раздели с дългогодишни знакови министри – бившия вицепремиер и финансов министър Мехмет Шимшек, с икономическия министър Нихат Зейбекчи и транспортния министър Лютфи Елван. Бившият банкер от „Уолстрийт“ Шимшек бе смятан за основния представител на свободните пазари в правителството, изиграл ключова роля в стабилизирането на лирата, изгубила стойност от началото на годината, включително заради изразяваните от Ердоган желания за намеса в паричната политика.

За първи път министерството на търговията ще бъде оглавено от жена – Рухсар Пекджан, работила за най-голямата търговска камара в Турция и една от най-големите в света – Съюза на камарите и стоковите борси.

Министерството на труда и социалната сигурност се слива с министерството по въпросите на семейството, като начело на новото министерство също ще застане жена – Зехра Зюмрют Селчук.

Министър на културата и туризма ще бъде Мехмет Ерсой.

Министър на енергетиката и природните ресурси ще бъде Фатих Дьонмез, на здравеопазването – Фахретин Коджа (основател на частната болница „Медипол“), на образованието – Зия Селчук, на транспорта и инфраструктурата – Мехмет Джахит Туран (оглавявал дъщерна компания на турското държавно дружество за социални жилища), на околната среда и градоустройството – Мурат Курум, според списъка, разпространен и от БТА.

Мустафа Варанк, смятан за един от най-близките съветници на Ердоган, ще е министър на промишлеността и развитието.

За вицепрезидент бе назначен Фуат Октай, бивш заместник-секретар на премиера, смятан за един от „архитектите“ на прехода към президентско управление.

Агенцията отбеляза, че докато Ердоган обявяваше имената на новите министри, курсът на долара скочи много рязко спрямо турската лира – от 4.58 на 4.68, а еврото – от 5.45 на 5.51. Часове по-рано Турция формално се отказа от фиксирания мандат за управителя на централната банка.

Dnevnik.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.