За три месеца в прокуратурата са постъпили над 100 сигнала за извършени престъпления от кметове

С влизането в сила на измененията в Наказателно-процесуалния кодекс (НПК) от 5 ноември миналата година до 15 февруари 2018 г. само в Специализираната прокуратура са постъпили 102 сигнала за извършени престъпления от кметове. Това обяви в Бургас говорителят на главния прокурор Сотир Цацаров Румяна Арнаудова, съобщава „Фокус“. Според нея тази законодателна промяна, която позволява всички сигнали срещу кметове да се обработват и проверяват от спецпрокуратурата, ще доведе и до видими резултати.

Тя каза още, че неприключените досъдебни производства срещу кметове са 109. По думите ѝ данните по някои преписки не са достатъчни, за да се твърди, че има извършено престъпление. Именно заради това Цацаров е разпоредил да бъде извършен пълен анализ на всички досъдебни производства срещу кметове и зам.-кметове, които към момента се явяват неприключени.

Арнаудова призова гражданите да подават сигнали в прокуратурата и увери, че всеки от тях се разглежда.

Тя коментира и решението на Сотир Цацаров да прати текстовете от закона за частната охрана в Конституционния съд. Те предвиждат служители на частни търговски дружества да имат правомощията на полицейски органи в малки населени места.

„Акцентът и единствената противоконституционност според главния прокурор е да се даде възможност за създаване на една паралелна полиция“, каза Арнаудова и добави, че Цацаров е поискал Конституционният съд да обяви за противоконституционни три разпоредби от Закона за частна охранителна дейност, които касаели единствено възможността на кметовете на общините да сключват договори за охрана на урбанизирани територии.

Тя допълни, че очаква до края на този месец Министерството на здравеопазването да изпрати допълнителни материали за финансовото състояние на всички болнични заведения в страната. Прокуратурата вече започна разследване в някои болници, които са на път да фалират.

„Ако се съберат доказателства за това, че високопоставени длъжностни лица, включително министри или зам.-министри, са дали разрешение за упражняване на медицински дейности в нарушение на закона, те ще бъдат обвинени по заведените дела от Софийска градска прокуратура“, каза още Арнаудова.

Dnevnik.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.