За осиновяването – искрено, без тайни

Народно читалище „Делиорман 2014 г.” в Разград бе домакин на дискусия за премахване на тайната на осиновяването. Срещата с разградската общественост снощи бе част от Националните информационни седмици за осиновяването, организирани за пета поредна година от Българска асоциация „Осиновени и осиновители”.
Тази година фокусът на дискусията е поставен върху необходимостта от промяна на чл. 105 от Семейния кодекс и процедурата за достъп до информация за биологичния произход на осиновените хора, обясни Величка Дошева, психолог от асоциацията. Целта е този въпрос да бъде поставен за обсъждане и законите да бъдат променени, съобразно препоръката от Съвета по правата на човека на ООН за въвеждане на законодателство, което забранява тайната на осиновяването и гарантира правото на детето да знае своя произход.
Във форума взеха участие областният управител Гюнай Хюсмен, представители на Регионална дирекция „Социално подпомагане”, на доставчици на социални услуги, на неправителствени организации, родители, осиновили деца, кандидат-осиновители, осиновени хора, специалисти и граждани, интересуващи се от темата. Величка Дошева представи най-новата книга по темата осиновяване, издадена на българския пазар – „Надежда и подкрепа за осиновени и осиновители” с автори д-р Карин Първис, д-р Дейвид Крос и Уенди Съншайн. Тя заяви, че книгата е полезен наръчник не само за осиновители, но и за всеки родител, който желае да научи повече за методите на възпитание на децата. Обсъден беше въпросът за правото на всеки осиновен човек да познава своите корени, като беше разяснена процедурата регламентирана в член 105 от Семейния кодекс.
Националните информационни седмици за осиновяването стартираха на 24.09.2018 г. със събитие във Враца. Днес предстоят срещи в Шумен и Добрич.
/e-Razgrad/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.