Засилени мерки за сигурност у нас

В цялата страна остава засиленото полицейско присъствие. Жандармерия дежури на летище „София“ и летище „Варна“. Проверките са по-щателни и по всички гранични пунктове.
В неделя вечерта на ГКПП „Капитан Андреево“ и на ГКПП „Лесово“ имаше километрични опашки от тежкотоварни и леки автомобили. Проверяват се всички преминаващи през пунктовете, независимо дали са граждани на Европейския съюз или на други страни.
Още в събота от Гранична полиция предупредиха за по-бавното обработване на документите за самоличност на пунктовете с Турция, Македония и Сърбия, както и на летище „София“ заради засилените мерки за сигурност.
От днес започва проверка на фирмите, които охраняват детските градини, сградите и публичните места в София. Повече полиция ще има в зоните около Женския пазар в столицата и на всички мероприятия и места, където има съсредоточаване на много хора.
На територията на цялата страна продължава и полицейската операция срещу незаконно пребиваващи.
Призовавам цялото общество да бъде внимателно, бдително и подозрително. Разчитаме много на хората да подават сигнали за всяко нещо, което би ги усъмнило в потенциален терористичен акт, заяви в събота премиерът Бойко Борисов.
Той разпореди да бъде свикан оперативен щаб по сигурност и миграция. На спешното заседание бяха обявени мерките за сигурност. Според премиера след атаките в Париж е необходима пълна промяна на политиките по сигурност и интеграция в цяла Европа.
След удара в сърцето на Европа, в Париж, който се нанесе, няма човек, който да не е тревожен или премиер, който да излезе и каже на народа си: „Няма страшно, всичко е спокойно“. Защото тези терористични актове бяха малко по-различни от другите. Едновременно на футболен мач, на концерт, на ресторант, на бар. С една дума – те искаха да кажат: „никъде не сте защитени от нас“, каза Борисов.
Оценката е, че системата за сигурност в Европа като цяло е застрашена. Въпреки липсата на конкретни терористични заплахи към нашата страна е необходимо да се предприемат засилени мерки за сигурност, допълни той.
Хората да се въздържат засега от пътуване във Франция, посъветва вицепремиерът и вътрешен министър Румяна Бъчварова. /КРОСС/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.