Задава се най-дългата нощ в годината

Тази нощ ще върнем стрелките не на часовниците с час назад Което означава, че ще спим с час повече. Преминаването от лятно към зимно астрономическо часово време винаги става в 04.00 ч. В България лятното и зимното часово време са въведени през 1979 г., когато правителството възприема примера на бившия СССР.
Догодина обаче официално ще се разделим със сезонната промяна на времето. След мащабно европейско допитване показа, че жителите на Стария континент желаят това. Европейската комисия реши да се съобрази с мнението на гражданите на съюза. И така, официално последната задължителна смяна ще бъде в края на март догодина. След това държавите членки на съюза сами ще трябва да решат дали да се върнат към астрономическото време или да останат на лятно време.
България ще има време до началото на новата година, за да заяви пред Европа дали възнамерява да сменя времето през октомври 2019-а. Преди енергийното министерство да вземе своето решение, Министерски съвет проведе онлайн анкета, в която участваха 17 318 българи. 96% подкрепят идеята да се премахне сезонната смяна на времето. От тях 51% искат лятно часово време, а 38% – зимното да е постоянно.
Д-р Никола Петров, директор на Националната астрономическа обсерватория – Рожен коментира:
„Зимното време е т.нар. „стандартно време“, което е прието да се използва почти от цял свят. Това, че са правени не малко анкети и на базата на тези анкети, като че ли натежава мнението „защо да не остане лятно?“, тези анкети до голяма част са проведени през интернет, т.е. със съвременни устройства, което означава, че преди всичко – това е мое мнение – отговарят хора, които са с повечко енергия и по-млади. Според мен това е причината да има едно такова по-натежало мнение, свързано с това да е лятното време, но едва ли това е правилният ход. Астрономическото време е изцяло свързано с денонощното въртене на Земята около оста си и около Слънцето“.
/e-Razgrad/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.