Завърши курсът за библиотекари

Обучението бе в рамките на проект „Ваучери за заети лица” финансиран по Оперативна програма за развитие на човешките ресурси

с продължителност 11 месеца. От септември до края на миналата седмица, когато бяха финалните изпити, се обучаваха десет библиотекари от читалища в областта. Курсът се провежда от Асоциация съвременни читалища, Българска библиотечно информационна асоциация и Регионална библиотека „Проф. Боян Пенев”. В момента вървят и са към своя край 14 подобни обучения в страната.
Георги Петров, председател на Асоциация съвременни читалища сподели следното: „Доволен съм от резултатите на обучението, сиреч от резултатите от държавния изпит по теория и практика на професия библиотекар. Похвално е за Разград и областта, че вече не за първи път върви и приключва такова обучение. Чувства се разликата от останалите области, защото вие тук вече имате отработен механизъм, натрупани познания и дисциплина при провеждане на обучения. Всичко това води до видими положителни резултати.”
Стана ясно още, че библиотекарките, минали такъв курс и получили диплом за професия библиотекар, ще превърнат читалищата си в модерни съвременни културни институции, вписващи се в динамиката на новото време. Така дейността в читалищата ще отговаря адекватно на нуждите на местната общност. За това е нужно постоянното повишаване и опресняване на квалификацията на професията.

Димитър ПЕТРОВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.