Завод „Дружба“ – нови работни места и 25% ръст на заплатите

Ако сега в Разград се проведе конкурс за най-голямо знаме, безапелационен победител ще е завод „Дружба“. Националният флаг с размери 12 х 4.5 м е разпънат вляво на фасадата на основния производствен корпус на предприятието. А вдясно – със същите размери – грее знамето на Европейския съюз.
Още като дойдох преди две години си пожелах да издигна знамето над завода на поне 50 метра височина, казва директорът инж. Румен Костов. Стори го още в началото на миналата година – спомняте ли си реещия се в небето над завода огромен рекламен балон – с привързан за него национален флаг?
IMG_7514Завод „Дружба“ бе най-добър в Разград и в една друга надпревара това лято – в конкурса „Да на красотата!“ фирмата грабна отличието в категорията „Най-добре зацветени площи пред фирми и организации“.
Това – в Разград – е видно за всички.
За другата надпревара – на вътрешния и международни пазар – Румен Костов разказва с щрихи: за две години, откакто е начело на завода, няма съкращения. Напротив – непрекъснато се разкриват нови работни места. Работната заплата е нараснала с 25%, а с 1 300 000 евро е изцяло обновен цех и сега върви непрекъснат износ на бутала, сегменти и болтове за двигатели с вътрешно горене. При това – не за някъде, а за Германия – при майсторите на модерните двигатели.
IMG_7511Край! Приключихме с разказа. Директорът бърза да ми покаже къде се случва това. Влизаме в обляно със светлина хале. Бръмчат тихо автоматизирани металорежещи машини, въздухът е наситен с характерния мирис на смазочно-охлаждащите течности. Топло е. Но отопление няма! Използваме паразитния затоплен въздух от компресорите- връщаме го тук пречистен, отговаря на питащия ми поглед Румен Костов. Преди да бъдат поставени на местата им автоматизираните стругове, на цеха е направен основен ремонт –топлоизолиран е, смъкнат е високият таван, монтирано е енергоспестяващо осветление.
И за да е шокът още по-силен, домакинът ми отваря врата към съседно помещение… Върнах се във времето 40 години – в цех със стари стругове, на каквито съм карал практиката си като ученик в техникума. Мрачно и студено…
Така беше като дойдох. Но ще бъде различно, при това не толкова далеч в бъдещето, категоричен е директорът. Защото е дошъл тук от многолюдния град, воден от предизвикателството да изправи на крака паднал завод. Обратно е много лесно, казва Румен Костов. И обещава да оповести след празниците постигнато от него и колегите му в завода през отиващата си 2015 година.
/e-Razgrad/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.