Живите човешки съкровища – Юперските лазарки, откриха събора в Копривщица

Приключи успешно участието на колективите и индивидуалните изпълнители от област Разград в XI Национален събор за народно творчество в Копривщица. Те се завърнаха с общо 27 награди от поляните в местността „Войводенец“, каза за e-Razgrad.bg Даниела Петрова от Регионалния център „Читалища“ в Разград.
Самодейците от Лудогорието на събора са били над 250 души от общо над 14 000 участници на седемте сцени в над 100-часовата конкурсна програма.
Изпълненията на колективите беше оценявано от жури в състав: Председател – проф. Елена Кутева и членове – гл. ас. д-р Камен Дончев – Институт по етнология и фолклористика с етнографски музей при БАН (ИЕФЕМ) и гл. ас. д-р Ива Станоева – Институт по етнология и фолклористика с етнографски музей при БАН (ИЕФЕМ).
С атрактивните си изпълнения и достойното си представяне те привлякоха вниманието на публиката и спечелиха уважението и признанието на журито, допълни още Даниела Петрова. Най-много публика привлекли край себе си самодейците от Конево, Ансамбълът за автенчен фолклор „Капанска китка“ от Гецово и „Живите човешки съкровища“ – Юперските лазарки, които са имали специална покана и са участвали и в концерта за откриването на събора.
С грамота на Министерство на културата за постижения в представянето на ХІ Национален събор на българското народно творчество Копривщица 2015 г. са 14 колектива и двама индивидуални изпълнители.
С кадифени плакети за цялостно представяне са:
– Ансамбъл за изворен фолклор „Капанска китка” – с. Гецово, община Разград, художествен ръководител Олга Димитрова;
-Детска фолклорна група „Родопски звънчета” при ОУ„Виделина”
с. Сейдол, община Лозница, художествен ръководител Алиш Салиев Дживгов;
– Фолклорна група при НЧ „Пробуда-1912 г.” – гр. Лозница, община Лозница,
художествен ръководител Георги Минков;
– Детска фолклорна група при НЧ „Развитие-1906 г.” – с. Сейдол, община Лозница, художествен ръководител – Васвие Алиева Чолакова;
– Мъжка фолклорна група -„Родопска песен” при НЧ „Развитие-1906г.” – с. Сейдол, община Лозница, художествен ръководител Радослав Веселинов Чолаков;
– Женска певческа група за автентичен фолклор при НЧ ”Съзнай себе си-1895” – гр. Цар Калоян, община Цар Калоян, художествен ръководител Ненко Христов;
– Група за автентичен фолклор при НЧ „Нов живот 1940“ с. Конево, община Исперих
Художествен ръководител Нели Атанасова Тодорова;
– Група за автентичен фолклор при НЧ ”Напредък – Юпер 1915 г” , с. Юпер, община Кубрат,
йудожествен ръководител – Мария Станчева;
– Женска фолклорна група „Капанка“ при НЧ“Напредък-1911″ с. Каменово, община Кубрат,
художествен ръководител Петя Илиева Неделчева
С Дървен плакет /наградата се връчва за пръв път/ и е за цялостен принос на институцията (най- много участници, повече от един колектив и т.н.) са удостоени:
– НЧ „Напредък – Юпер 1915 г” – с. Юпер, община Кубрат;
– НЧ „Развитие-1906 г.” – с. Сейдол, община Лозница.
От името на всички участници в XI Национален събор за народно творчество и лично от свое име Даниела Петрова благодари специално на Областна администрация – Разград за подкрепата в регионалната селекция и за организацията на пътуването до Копривщица.

/e-Razgrad/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.